Followlike

Followlike

vineri, 14 septembrie 2012

Rezumat Batranul si marea

Autorul Ernest Hemingway a primit premiul Pulitzer pentru aceasta opera a sa,fiind considerata ultima de mare importanta din viata autorului.
Este o poveste a unui pescar,batranul Santiago,ce nu are noroc in ultima perioada in meseria sa.Se imprieteneste cu un tanar dar lipsa succesului batranului ii determina pe parintii baiatului sa-l trimita la altcineva sa munceasca.
Dupa 84 de zile fara sa prinda nici un peste,batranul prinde in urmatoarea un peste gigant.Lupta dureaza 2 zile si 2 nopti dar fiindca pestele este foarte mare batranul pescar reuseste doar sa-l lege de barca,nu sa-l si urce in ea.Se intoarce catre port dar este atacat de rechini care ii vor lasa  doar scheletul,in ciuda luptei indarjite a batranului.
TeamDeals Ajuns in port el ii uimeste pe cunoscuti cu resturile prazii sale.Isi asuma esecul,romanul terminandu-se cu planurile de viitor pe care le face batranul impreuna cu mai tanarul sau prieten.
Desi o poveste aparent simpla,actiunea acestei nuvele este mult mai profunda.Astfel,lupta de 2 zile si 2 nopti simbolizeaza lupta oamenilor in viata si dorinta acestora de a-si urma visele ce nu sunt niciodata usor de realizat.Insa odata cu "finalul" visului nu vine intotdeauna si "vesnicia" fericirii.Alte obstacole,in nuvela rechinii,vor ataca intotdeauna fericirea atat de greu dobandita si cateodata,oricat de greu ne-am lupta pentru ea,o putem pierde.Insa batranul pescar da o lectie foarte importanta,acceptand curajos esecul.De multe ori oamenii tind sa dea vina pe lucrurile exterioare atunci cand nu resusesc sa-si satisfaca visele,ceea ce este,pana la urma,o atitudine gresita.
Am lecturat cu interes aceasta nuvela,fiind totodata primul meu contact cu literatura lui Ernest Hemingway la care sper sa revin pe viitor.
Va recomand sa cititi aceasta opera,iar pana atunci,daca v-a placut acest rezumat,dati un share pe facebook sau spuneti-le si prietenilor de el!

TeamDeals

10 comentarii:

  1. Eu stiam ca Batranul si marea este o nuvela nu un roman( cum ai scris tu in rezumat- pe la sfarsit).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amn ... da , am citit si pe wikipedia . Este o nuvela , dar este considerata de unii ca find un scurt roman :)

      Ștergere
  2. Parerile sunt impartite,astfel unii critici o considera roman altii o considera nuvela.
    Desi nu sunt unul si acelasi lucru,nu cred ca este gresita nici o varianta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu conteaza cai nuvela sau roman ii singurul rezumat fara greseli de ortografie
    deci bv RESPECT

    RăspundețiȘtergere
  4. va multumesc ca e perfect

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Profitshare